Pierogi w Polsce są bardzo wszechobecnym daniem. Sporo z Was zapewne uważa, że to polskie tradycyjne danie i w żadnym innym kraju go nie zjemy. W takim razie mylicie się dlatego, że to jedzenie spotkamy w wielu zakątkach świata, jednak wszędzie będzie w trochę innej formie. Czym odróżniają się nasze pierogi od gruzińskich chinkali lub włoskich ravioli?
Artkuł został stworzony we współpracy z firmą Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.
Pierogi w Polsce
W Polsce kosztujemy pierogi z farszem na słodko i na słono. Popularne są pierogi z grzybami, mięsem ale też na słodko z truskawkami albo jagodami. Takie słone przeważnie jemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami, te na słodko ze słodką śmietaną, jogurtem albo po prostu z cukrem. Pierogi w Polsce najczęściej gotujemy we wrzącej wodzie, ale zdarzają się również takie smażone oraz pieczone. Lepienie pierogów samodzielnie jest przeważnie dosyć czasochłonną robotą więc wszędzie tam, gdzie konieczne jest zrobienie ich w dużych ilościach, przydadzą się gastronomiczne maszyny do pierogów.
Pierogi na świecie
W Indiach spotkać możemy trójkątne pierogi, które nazywają się samos. Będą one smażone na patelni i kupimy je w Azji i niektórych rejonach Afryki, a podawane są z dodatkiem sosu miętowego.

Tak naprawdę to Chiny są krajem, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam danie to nazywa się wonton i najczęściej podawane jest jako dodatek w zupie. Tradycyjnie farsz robi się z mielonego mięsa wieprzowego, krewetek lub ostryg, oleju sezamowego oraz sosu sojowego.
We włoskiej kuchni zobaczymy kilka niejednakowych pierogów. Począwszy od pierożków ravioli, które nadziewane są warzywami, serem i mięsem, przez tortellini, które w tradycyjnej formie będą z farszem z cielęciny albo wieprzowiny, aż po agnolotti, które spotkamy w rejonach Piemontu i będą wypełnione pieczoną wołowiną z warzywami.

Ostatnio bardzo popularna zrobiła się kuchnia gruzińska, a razem z nią pierożki chinkali. Są to większe niż znamy kołduny, które są wypełnione zupą. Najpierw trzeba wypić ją ze środka, a potem zjeść pozostałość pieroga.
Pierogi zjemy także w Hiszpanii i noszą one nazwę empanada. Są one smażone, a farsz jest najczęściej mięsny albo warzywny. Ciasto takich pierogów jest inne w zależności od części Hiszpanii.
Blisko wschodniej granicy Polski spotkamy też białoruską i litewską wersję tej potrawy czyli kołduny.
Przygotowywanie pierogów
Podstawowymi składnikami na ciasto do pierogów będzie mąka z ciepłą wodą. Niektórzy dają do niego również jajko, a inne osoby mówią, że jest to powodem tego, że ciasto robi się mało elastyczne, więc tego nie robią. Ciasto na pierogi koniecznie musi być doskonale wyrobione, sprawi to, że zrobi się elastyczne i nie będzie się rozpadało ani podczas lepienia, ani w trakcie gotowania.
Zrobione ciasto powinno się rozwałkować, następnie wykrawać z niego owale, do których należy nakładać nadzienie kolejno złączyć ze sobą końcówki i zlepić. Ważne jest aby doskonale skleić ciasto, żeby przez przypadek pieróg nie rozkleił się podczas gotowania. Zarówno wałkowanie jak i klejenie można robić ręcznie, ale można także wykorzystać do tego formierkę do pierogów. Niewielkie formierki bez problemu można używać w mieszkaniu, duże gastronomiczne maszyny do pierogów raczej widuje się w pierogarniach albo pozostałych lokalach robiących ogromne ilości pierogów.