Jak zrobić najlepszą pizzę?

Jak zrobić najlepszą pizzę?
Aktualnie na każdym kroku zobaczymy pizzerię. Pizzerie są w każdym mieście, małym i dużym, więcej jest włoskich restauracji, aniżeli takich z polskimi daniami. Jednak czy wszędzie wypiekana jest pyszna pizza? Czy kupienie idealnej pizzy jest łatwe? Co takiego sprawia, że pizza nam smakuje?

Najważniejsze jest ciasto na pizzę

Z pewnością każdy wie, że wyodrębniamy dwa typy ciast do pizzy – cienkie i grube. Ciasto cienkie jest typowe dla oryginalnych włoskich pizz. Ciasto grube kojarzy się z tłustymi amerykańskimi pizzami. Jedno i drugie ma swój urok i swoich fanów. Isnieje jedno ciasto na pizzę, które nie smakuje nikomu, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy buta. Tego ciasta nikt nie chce znaleźć w żadnej pizzeri.

Po wtóre – sos pomidorowy

Sos pomidorowy to też jest niesłychanie decydujący element pizzy. Na pewno mieliście pecha i kupić danie, które nie miało go prawie wcale, tak, że nie dało się tego konsumować, ponieważ było wyraźnie niesmaczne. Idealnie gdyby sos był przygotowany samodzielnie w pizzeri. Musi być zgęstniały, tak aby nie ściekał z ciasta. Pamiętajcie, że tradycyjne włoskie sosy są pełne ziół dla przykładu bazylię i oregano, zawierają także czosnek i oliwę z oliwek. Nie powinno się dodać go za mało, gdyż wtedy pizza będzie sucha, ale nie warto przesadzać z ilością, żeby ciasto nie opadło.

Wszystko o dodatkach do pizzy

Jak wiele osób, tyle ulubionych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time  – pizzeria Kościerzyna, nieraz zobaczymy bardzo dużo różnych opcji tej potrawy. Można dodać na nią wszystko na co mamy ochotę, zaczynając od standardowej pizzy z szynką i pieczarkami, przez takie z każdym rodzajem mięsa, podwójnym serem i chipsami. W końcu pizza powinna nam odpowiadać, a nie być tradycyjna włoska. 
Coraz więcej pizzeri stawia na oryginalne i jakościowe produkty. Dawniej pizza z rukolą była niespotykana, teraz kupisz ją nawet w niedużych miejscowościach, na przykład w Kościerzynie.
Jest jeszcze jeden składnik, który wzbudza ogromne kontrowersje, a mianowicie sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym i ketchupem. I nie ma w tym nic dziwnego. Nie dziwmy się też, że włoskie pizzerie zaproponują nam zamiast sosu oliwę z oliwek. W końcu każda pizza jest inna, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, nawet jeśli wszystkie lokale będą podawały makarony i pizze. 
Podsumowując, nie istnieje pizza perfekcyjna. Dla jednego będzie to tradycyjna pizza włoska na cienkim cieście, z szynką prosciutto i rukolą, do tego skropiona oliwą z oliwek, a dla innej osoby będzie to grube ciasto z kurczakiem, ananasem i sosem czosnkowym. Istotne jest odszukanie pizzeri, która sprosta naszym oczekiwaniom, a taka z pewnością znajduje się w Kościerzynie.