Obecnie na terenie Warszawy można znaleźć wiele restauracji wietnamskich. Choć nie są one aż tak popularne, jak kuchnia japońska czy chińska, wciąż mają wielu miłośników. O czym zdecydowanie dobrze jest wiedzieć na temat kuchni wietnamskiej? Jakie wietnamskie dania można zjeść w Warszawie? Wpis powstał dzięki wsparciu baru wietnamskiego Orient Express z Warszawy.
Kuchnia wietnamska – co warto na jej temat wiedzieć?
Głównym czynnikiem, który definiuje kuchnię jest przede wszystkim geografia Wietnamu. Wietnam położony jest w niedużej odległości od linii brzegu oraz rzek, dzięki czemu umożliwia dostęp do świeżych ryb oraz owoców morza. Bazę do dań wietnamskich stanowi ryż oraz warzywa i owoce. Wyjątkowo popularna jest mięso wołowe, pieprz oraz inne przyprawy, które znajdują się w większości dań. W daniach nie brakuje też makaronu i jajek. Kuchnia z Wietnamu uważana jest za jedną z najkorzystniejszych dla zdrowia diet azjatyckich – pod tym względem zajmuje wyjątkowo miejsce też w rankingu wszystkich diet. Dania wietnamskie spożywa się przy użyciu pałeczek.
Smaki Wietnamu – czego można spodziewać się po wietnamskich daniach?
W kuchni wietnamskiej wyróżniają się dwa główne smaki – słony, który pochodzi od ryb i często stosowanego sosu sojowego oraz słodki, gdyż Wietnamczycy słyną z zamiłowania do cukru i słodkiego mleczka kokosowego. Potrawy kuchni wietnamskiej są wyjątkowo proste. Najchętniej wybierane są zupy na bazie aromatycznego i rozgrzewającego wywaru. W daniach wietnamskich nie brakuje też pozostałych trzech smaków – ostrego, gorzkiego i umami. Potrawy są bardzo różnorodne i stanowią istną ucztę dla podniebienia.
Najpopularniejsze potrawy wietnamskie
Wśród najchętniej wybieranych potraw wietnamskich nie sposób nie wymienić przede wszystkim zupy Pho. Jej bazą jest mięsny bulion oraz makaron i dodatki. Zupa ma pozytywny, regenerujący wpływ na organizm. Inną propozycją na posiłek jest Cao lau, czyli makaron ryżowy z kiełkami, mięsem wołowym oraz aromatycznym wywarem. W barze serwowane są również wyśmienite sajgonki – roladki z nadzieniem mięsno-warzywnym w papierze ryżowym smażone na oleju. Chętnie wybieranym, prostym daniem jest Cha ca, która składa się ze smażonych kawałków ryby oraz kopru. Z francuskiej kuchni wywodzą się natomiast Banh mi, czyli bagietki wypełnione warzywami z mięsem.