Konfitura z żurawiny w 10 minut

Dziś szybki przepis na konfiturę z żurawiny. Jest dość kwaskowa (świetnie nadaje się do naleśników w połączeniu z syropem klonowym).

Składniki:

  • 1kg żurawiny;
  • Szklanka cukru trzcinowego.

Czas robienia całości: 10-20 minut.

Żurawinę przepuszczam przez wyciskarkę, ale można ją po prostu rozgnieść. Przekładam na patelnię, posypuję cukrem i mieszam. Po chwili puści sok i wtedy zaczynam podgrzewanie. Grzeję (ale nie gotuję), aż zgęstnieje.

W tym czasie w piekarniku grzeję słoiczki i nakrętki (120 stopni). Dzięki czemu nie muszę pasteryzować konfitury (pasteryzacja powoduje stratę witamin).

Po ok. 10-20 minutach przekładam gorącą konfiturę do słoiczków i ustawiam je na nakrętce. Jeśli wszystko poszło dobrze to słoik „wciągnie” nakrętkę.

Uwaga dotycząca cukru: używaj tylko trzcinowego (uwaga na nazewnictwo – pod żadnym pozorem nie kupuj czegoś o nazwie „cukier brązowy”).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *